Hilvarenbeek houdt knusse KinderTrendrede.

De kinderraad van de Gemeente Hilvarenbeek heeft vandaag haar KinderTrendrede aangeboden aan burgemeester en wethouders.

“Goed luisteren naar wat wij zeggen, en ook daadwerkelijk onze adviezen uitvoeren,”

klonk het in een van de toffe filmpjes die tijdens de voordracht werden afgespeeld. En daarmee was de toon gezet. De kinderen willen serieus genomen worden. Ze vinden het tof dat ze mogen meepraten, maar ze willen een stap verder. Aan de slag ermee! Dat zal burgemeester Evert Weys als muziek in de oren hebben geklonken, want hij had juist verzocht om een KinderTrendrede met concrete plannen en adviezen waar raad en wethouders ook werkelijk mee aan de slag zouden kunnen.

Het was een knusse bijeenkomst, in de raadszaal van het gemeentehuis. De kinderen zaten op de gezellige ronde bank, in het midden van de collegezaal, de vijftien volwassenen op Corona-afstand. Een voor een vertolkten de kinderen hun rol, door te vertellen waarom het belangrijk is dat kinderen meepraten in hun dorp of stad – “wij zijn moderner”, door een stukje voor te lezen uit de KinderTrendrede, of door een reactie te geven op de plannen van de burgemeester –

“ik heb het gevoel dat hij er echt wat mee gaat doen, en dat vind ik goed.”

Liever had Sanne Abrahams, beleidsadviseur jeugdparticipatie en begeleider van de jaarlijkse kinderraad, met álle kinderen van alle groepen zeven in Hilvarenbeek, met jeugd- en maatschappelijke organisaties en natuurlijk met veel ouders en broertjes en zusjes in een grote zaal gezeten, want “dat verdient zo’n belangrijk en plechtig stuk als de KinderTrendrede,” maar Corona gooide roet in dat eten. Toch deed de kleine, intieme setting niet onder voor de impact die de kinderen hadden op de aanwezigen. “Ik wil meteen aan de slag met de adviezen van de kinderen,” zei een van de aanwezigen, Simone Verhoeven-Bazelmans van Quiet Hilvarenbeek. “Vooral de adviezen ‘Zorg ervoor dat we minder moeten en meer ont-moeten’ en ‘Maak speelregels voor meer vrijheid om te doen wat goed is’, maken indruk.”

De plechtigheid werd afgesloten met oorkondes, want deze kinderraad is klaar en zal het stokje overdragen aan een volgende groep 7 kinderen die een jaar lang hun geluid mogen laten klinken en de wethouders kritisch gaan volgen; zullen de adviezen ook werkelijk worden opgepakt en uitgevoerd?

Bekijk de KinderTrendrede van gemeente Hilvarenbeek

KinderTrendrede 2018 - 2020