'De toekomst is een donkere gang waar duizend lichtjes oplichten (team kinderTrendrede 2018)'

Toekomst Lessen

Jongeren, klas 7 & 8, van verschillende basisscholen gaan aan de slag met toekomstlessen waarin ze uitgedaagd worden over hun eigen toekomst te gaan voordenken.

Door te leren anticiperen en flexibel te zijn wordt het makkelijker om met een snel veranderende maatschappij om te gaan. En als je dan vervolgens ook nog eens ziet dat jij invloed kunt uitoefenen op deze toekomst kan je hem zelfs mee vormgeven.

Het lespakket is een eerste kennismaking met de toekomst. Het bestaat uit 5 interactieve lessen van ongeveer 2 uur die, afhankelijk van je planning, in een keer of in losse stappen doorlopen kunnen worden. Het lespakket bestaat uit een lesboek voor docenten, een notitieboekje voor leerlingen, toekomstkaarten en een brief voor de ouders.

Vooronderzoek

Na deze lessen komt een afgevaardigd groepje van jongeren samen om hun ideeën over en adviezen voor de toekomst te bundelen en in een document te presenteren.

In overleg met elkaar gaat een groepje van 15 afgevaardigde kinderen van de verschillende scholen met elkaar in gesprek over hoe zij de toekomst voor zich zien. Ze nemen de volwassen Trendrede als uitgangspunt en geven aan wat zij denken dat belangrijk is, hoe zij het zien.

Op basis van hun eigen lijst en die van het Trendrede Team selecteren ze de aantal voor hen meest relevante en belangrijke trends. Ze omschrijven hun eerste ideeën erover en gaan daarna grondig met elkaar in overleg. Ze presenteren daarna hun uiteindelijke resultaat.

Voordracht

De resultaten presenteren ze, namens al hun klasgenoten, tijdens de KinderTrendrede voordracht aan de burgemeester en wethouder en alle andere geïnteresseerde gasten.

Naar aanleiding van de resultaten van de workshop helpt het KinderTrendrede Team met het omschrijven van hun toekomst inzichten en ideeën. Nadat het document gekeurd is door de kinderen wordt het officieel gemaakt en is het voor iedereen toegankelijk.

Niet alleen de burgemeester en wethouder worden uitgenodigd tijdens de voordracht, ook medeleerlingen, ouders en alle belangstellende zijn welkom. Op een dynamische manier laten ze zien hoe zij de toekomst wensen en overhandigen hun adviezen aan de wethouder met de boodschap deze mee te nemen zodat zij een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan.

'De toekomst is een donkere gang waar duizend lichtjes oplichten (team kinderTrendrede 2018)'

Edities

Meer weten?

Bekijk dan de andere pagina's van de KinterTrendrede, de video's op ons Youtube kanaal of meld je aan voor het lespakket.

KinderTrendrede 2018 - 2019